Veelgestelde vragen - dynamometrie

Hier vind je de meestgestelde vragen

V. Wat is een aanhaalkoppel?

Een aanhaalkoppel (Cs) komt overeen met de kracht (F) uitgeoefend op het uiteinde van een hefboomarm (d): Cs = F x d.
De eenheid is Nm (newtonmeter), kan worden uitgedrukt in Ft.lb (foot-pound).

V. Waartoe dient een ijkingscertificaat?

Met het ijkingscertificaat van SAM ben je er zeker van dat je tool werd gecontroleerd conform de norm ISO 6789.
Dit certificaat bewijst dat jouw dynamometrische tool goed gekalibreerd is en dus operationeel is.

V. Welke garanties gelden voor mijn dynamometrische tools?

Wij bieden garantie voor al onze referenties. De toepasselijke garantie staat vermeld op elke productfiche.
Raadpleeg de overzichtspagina van de garanties op onze website of in onze dynamometriecatalogus.

V. Door wie laat ik mijn dynamometrische tools onderhouden (ijking)?

 • Het onderhoud van jouw dynamometrische SAM-tools kan volledig gebeuren door SAM.
  SAM herstelt en ijkt al jouw controletools.
 • Als je een metrologiedienst hebt, kun je je ook uitrusten met een automatische of manuele controlebank om zelf alle controles uit te voeren.

V. Werken de dynamometrische tools even nauwkeurig bij een laag als bij een hoog koppel?

Ja, de dynamometrische tools werken even goed bij een laag als bij een hoog koppel, in overeenkomst met de norm ISO 6789.

V. Hoe berg ik mijn dynamometrische tools op?

 • Een dynamometrische tool moet worden opgeborgen in de originele doos, beschermd tegen weersomstandigheden, grote schommelingen qua temperatuur en vochtigheid.
 • Een instelbare mechanische dynamometrische tool moet tijdens de opslag afgesteld zijn op de minimale graduatie.
 • Wat betreft de elektronische dynamometrische tools, neem je best de batterijen uit als je deze op middellange/lange termijn niet meer gaat gebruiken.

V. Hoe weet ik of mijn dynamometrische tools nog altijd conform de norm zijn?

Volgens de norm ISO 6789 moeten de dynamometrische tools worden geijkt om het jaar of om de 5000 cycli na hun eerste inwerkingstelling door de gebruiker. Als je twijfelt, kun je jouw dynamometrische tools altijd naar SAM sturen voor controle. Je krijgt dan ook een nieuw ijkingscertificaat.

V. Wat moet ik doen als ik mijn dynamometrische tool opnieuw gebruik na een lange opslagperiode?

Na een lange opslagperiode en als jouw dynamometrische tool meer dan een jaar geleden in gebruik werd genomen, moet je een nieuw ijkingscertificaat laten opstellen.
Als jouw tool minder dan een jaar geleden werd in gebruik genomen, moet je het werktuig instellen op zijn maximale capaciteit en minstens 5 keer na elkaar opstarten om het mechanisme te heractiveren.

V. Kan ik ook aanspanningen losdraaien met een dynamometrische tool?

Dynamometrische tools zijn bedoeld om koppelaanspanningen uit te voeren, niet om los te draaien. Enkele tools kunnen evenwel worden gebruikt in 'losdraaimodus' om aanspanningen uit te voeren op schroeven met omgekeerde schroefgang (tegen de wijzers van de klok in).

V. Welke tool voor welk gebruik?

Met ons breed gamma van dynamometrische tools kunnen we alle behoeften van onze klanten dekken. Om snel de tools te vinden die geschikt zijn voor jouw vakgebied, raden we je aan om onze gebruikersgids te raadplegen.

V. Hoe weet je zeker dat je met het goede koppel hebt aangespannen?

Er zijn 5 gevallen mogelijk, afhankelijk van de gebruikte tool

 • Mechanische tools met activering
  Zodra het ingestelde koppel bereikt is, wordt er onmiddellijk een mechanische knik geactiveerd, tegelijk met een knikgeluid. Dit betekent dat je het aangewezen koppel hebt bereikt en dat je onmiddellijk moet stoppen met kracht uit te oefenen op de sleutel.
 • Uitschakelbare mechanische tools
  Zodra het ingestelde koppel bereikt is, gaat de tool automatisch ontkoppelen rond zijn aandrijfvierkant. Het gewenste koppel is bereikt.
 • Elektronische tools
  Zodra het ingestelde koppel bereikt is, produceert de tool een geluid en gaan er een of meerdere lampjes branden voor weergave van het bereikte koppelpercentage. Raadpleeg de respectieve handleidingen voor de betekenis van de kleuren van de lampjes.
 • Mechanische tools met directe uitlezing
  Je volgt in werkelijke tijd de evolutie van het toegepaste aanhaalkoppel met behulp van een indicatienaald. Je kunt het gerealiseerde koppel controleren via een tweede indicatienaald.
 • Mechatronische tools met knik
  De mechatronische sleutel DYNASAM 4.0 is het beste instrument om er zeker van te zijn dat de aanspanning goed is uitgevoerd. Zodra het ingestelde koppel bereikt is, wordt de knik van de sleutelkop aangestuurd en geactiveerd door de elektronica. Deze knik grote hoek met demping compenseert de verschillende operatorhandelingen en verzekert een uiterst nauwkeurige aanspanning.

V. Hoe mijn dynamometrische tool met monokoppel instellen?

 • Bij de bestelling van jouw dynamometrische tool met monokoppel moet je aan onze klantendienst het instelkoppel voor jouw tool doorgeven. Wij stellen jouw sleutel dan correct in en maken een ijkingscertificaat op voor het gevraagde koppel.
 • Als je het instelkoppel van jouw monokoppelsleutel wilt wijzigen, stuur je jouw sleutel gewoon terug naar SAM en wij passen dat aan, met afgifte van een nieuw ijkingscertificaat.
 • Als je beschikt over een automatische of manuele controlebank, kun je zelf jouw monokoppeltools instellen met behulp van de instelkit DYT-KIT1.

V. Wat moet ik doen als ik mijn momentsleutel heb laten vallen?

Een dynamometrische tool is een nauwkeurigheidsinstrument dat met de nodige aandacht moet worden behandeld om te vermijden dat de technische kenmerken ervan wijzigen. Als je jouw tool laat vallen, moet je het checken op een controlebank als je er zelf een hebt of anders stuur je het voor controle naar SAM Outillage.

V. Kan ik een verlengstuk gebruiken op mijn momentsleutel?

 • Je mag geen verlengstuk gebruiken op een dynamometrische tool, want daardoor kan het gerealiseerde koppel vervalst worden (denk aan Cs = F x d) en kan de tool zelf worden beschadigd.
 • Als je bitten wilt gebruikten die buiten de norm vallen en de lengte van de sleutel wijzigen, moet je het ingestelde koppel aanpassen in functie van de correctiecoëfficiënt.