SAM Outillage, al 100 jaar en dat is nog maar het begin

Vierde generatie

Vandaag is het Olivier Blanc, zoon van Michel BLANC en achterkleinzoon van de oprichter van het bedrijf, die de taken van algemeen directeur van SAM Outillage waarneemt en daarbij het werk van zijn voorgangers wil doorzetten en SAM wil binnenloodsen in het derde millennium door traditie en innovatie te blijven combineren.

Lees het verhaal van SAM
Olivier BLANC

Markante feiten

Lancering van het gamma geautomatiseerde, intelligente opbergoplossingen SAM'URAÏ

Als antwoord op de industriële eisen van zijn klanten-gebruikers uit de energiebranche, de transportsector, defensie, de bouw en de automobielwereld lanceert SAM OUTILLAGE het SAM'URAI-gamma met geautomatiseerde, intelligente opbergeenheden: Unité de Rangement Automatisée Intelligente.
Vending machine SAMURAI

Dit gamma van geconnecteerde verdelers is afgestemd op zowel kleine als grote organisaties en is bedoeld voor de distributie van verbruiksartikelen en meer specifieke en gevoelige apparatuur.
Het biedt nog meer flexibiliteit en rentabiliteit aan de industriëlen.
Het werd ontworpen voor Lean Manufacturing en integreert, op elk van de apparaten, de software SAM TOOL Manager. Met deze software kunnen alle handelingen worden beheerd en opgevolgd en kan ook de apparatuur en het gereedschap worden beheerd.

Dit is een heel precieze analysetool die toelaat om elke interactie op te sporen, te registreren en te analyseren; toegankelijk voor iedereen, op elk moment en rechtstreeks via de interface.

Voor de ontwikkeling van deze vending machines steunt SAM Outillage op een geconnecteerde oplossing die beheer en instelling op afstand mogelijk maakt: de SAM TOOL Supervisor. Dankzij deze interface kan vanaf nu de status van de voorraden van alle producten, verbruiksartikelen en MRO-processen op afstand opgevolgd worden.

Deze oplossing werd gezien als besturingstool en werd ontworpen om perfect te kunnen inspelen op de vereisten van de industriële sector. Ze is voorzien van een ludieke en intuïtieve interface en biedt tegelijk een zeer volledige gebruikerservaring.

Meer info
Onze starter voorgesteld in het Élysée

Onze starter KAP'SAM® in het Élysée

SAM Outillage stelt zijn Franse innovatie voor tijdens 'La Grande Exposition'.

SAM Outillage is aanwezig op 'La Grande Exposition du Fabriqué en France', een beurs die plaatsvindt binnen de prestigieuze muren van het Élysée-paleis.

SAM Outillage werd uit 2300 dossiers gekozen en vertegenwoordigt de Loire met zijn KAP'SAM®, uitgestald naast 125 andere producten.

Deze erkenning door de overheid hebben we evenveel aan jullie, onze partners, als aan onszelf te danken, met name door het vertrouwen dat jullie ons al jaren schenken en daarvoor willen we jullie dan ook bedanken.

Meer info over 'La Grande Exposition du Fabriqué en France'
Laureaat van het herstelplan France Relance

SAM, laureaat van het herstelplan France Relance

SAM Outillage heeft zich in september 2020 kandidaat gesteld voor de projectoproep 'Steun aan de industriële investeringen op het Franse grondgebied'. Het bedrijf heeft 1,5 miljoen investeringen genoten, waarvan 30% ten laste werd genomen door de overheid.

Ecovadis Bronzen medaille 2021

SAM Outillage wint de bronzen Ecovadis-medaille

Een eerste deelname en meteen al bekroond met een bronzen medaille

Ecovadis is een bureau voor duurzaamheidsratings. De beoordeling steunt op 21 criteria ingedeeld in 4 thema's: het milieu, de maatschappij en de mensenrechten, de ethiek en tot slot verantwoord aankopen.

SAM behaalt 'brons' bij zijn eerste deelname, met een score van 50/100. Deze beoordeling stelt het bedrijf uit de Loirestreek in staat om zich te positioneren en verbeterpunten te definiëren waarop het zich dan kan concentreren om in de komende jaren verdere vooruitgang te boeken.

Een mooie erkenning voor SAM Outillage, waarbij nogmaals wordt aangetoond dat het bedrijf zich mag rekenen tot de ondernemingen die zich engageren op ethisch, sociaal en milieuvlak.

Kwalificatie Airbus Helicopter

Kwalificatie Airbus voor de momentsleutels

SAM wordt door Airbus gekwalificeerd voor zijn momentsleutels

Een kwaliteitsgarantie voor onze klanten

De DYNASAM® 4.0-sleutel is een geconnecteerde en slimme momentsleutel die zorgt voor optimale aanspanning dankzij een ontkoppel- of koppelprincipe met gecontroleerde en elektronisch aangestuurde knik.
Als de operator deze sleutel gebruikt, is er geen gevaar voor te strakke of te losse aanspanning en zijn de efficiëntie en de levensduur van de verbinding verzekerd.

Gemaakt in Saint-Étienne en voorzien van een uniek systeem met grote knik, programmering van de aanspanningen, 3 waarschuwingsniveaus bij het bereiken van het koppel en een inrichting voor zelfcontrole. Hiermee biedt SAM aan de veeleisende industriëlen een ideale oplossing voor de productiviteit, de veiligheid en het comfort van de gebruikers.

Deze sleutel is verkrijgbaar in een compleet gamma van aanhaalbereiken van 0,4 tot 100 Nm.

De geconnecteerde en slimme DYNASAM®-momentsleutels ontdekken

Nieuwe plek die uitwisselingen voor industriële creatie, innovatie en vormgeving stimuleert in Saint-Étienne

Het SAM Center werd in 2019 geopend en is goed voor een globale investering van 4 miljoen euro. Het plan is dat dit centrum uitgroeit tot een omgeving die echt gericht is op innovatie.

SAM beschikt dus over een dynamometrisch labo dat toelaat om mechanische Dynatech-sleutels te produceren, maar ook elektromechanische en elektronische sleutels, en ook geconnecteerde momentsleutels DYNASAM® 4.0, gaande van de productie van specifieke tools en uitrustingen tot het onderhoud en de reparatie van voertuigen zoals de ververser/aftapper X'Drainer®, de starter Kap'SAM® of beveiligde hydraulische hefkrikken voor vrachtwagens, of ook nog de productie van gepersonaliseerde gereedschapswagensvoor de klanten (meer dan 10 verschillende afmetingen voor de basis, met 5 tot 10 laden, meer dan 10 kleuren ...) en intelligente, geconnecteerde gereedschapswagens SERVI'SAM 4.0®.

SAM creëert zo een ruimte die uitermate geschikt is voor de productie van zijn meest technische producten en zorgt tegelijk voor een verhoging van het competentieniveau van de teams via een opleidingscentrum en commerciële gebouwen met onder meer een nieuwe sportzaal, twee restaurants en een bakker.

SAMXDRAINER-XDC-50

De productiviteit verhogen met de SAM X'DRAINER®

Lancering van ons gloednieuw toestel voor het verversen/aftappen van elk type koelsysteem.

De intelligente werkpost garandeert de traceerbaarheid van de tools en de opvolging van hun periodieke controles met talrijke functies: directe inventaris, kwaliteits- en veiligheidscontrole, beschikbaarheid 24 uur op 24.
Dit product verlaagt de kosten doordat de tools kunnen worden gebruikt door meerdere operatoren (mutualisering).

De ververser/aftapper SAM X'DRAINER® ontdekken
 intelligente werkpost

SAM vindt het opbergen opnieuw uit en maakt de werkpost intelligent SERVISAM 4.0®.

Als het opbergen geconnecteerd gebeurt

De intelligente werkpost garandeert de traceerbaarheid van de tools en de opvolging van hun periodieke controles met talrijke functies: directe inventaris, kwaliteits- en veiligheidscontrole, beschikbaarheid 24 uur op 24.
Dit product verlaagt de kosten doordat de tools kunnen worden gebruikt door meerdere operatoren (mutualisering).

Mechatronische momentsleutel DYNASAM 4.0®

SAM innoveert: mechatronische momentsleutel DYNASAM 4.0®

Ken jij een momentsleutel die jou kan garanderen dat jouw boutverbinding aangespannen is met het gevraagde koppel? Je bent op zoek naar veilige aanspanningen en feedback om zeker te zijn van een productie met zero defecten?

De geconnecteerde en slimme DYNASAM®-momentsleutels ontdekken

Modernisering van ons logistiek centrum

Het voorbereiden van de bestellingen optimaliseren

SAM Outillage moderniseert zijn logistiek centrum door te investeren in een geautomatiseerde oplossing van het type 'Miniload' met de toeleverancier Mécalux.
Met een opslagcapaciteit van 20.000 bakken laat deze geautomatiseerde oplossing toe om de opslagzone te verdichten, om al onze logistieke stromen vlotter te laten verlopen en om de leveringsflow van onze klanten te versnellen.

Meer info
SAM Outillage maker van tools

Een nieuwe handtekening voor een nieuwe ambitie

SAM Outillage, 'maker van oplossingen', verbindt de werelden. In de sectoren van de productie en het industrieel onderhoud, de autoreparatie, de primaire en secundaire bouwwerkzaamheden stelt het bedrijf globale oplossingen voor door zijn vakkennis te combineren met communicatietechnologieën, zoals RFID Active.

Prijs Uitrusting 2016 kwalificatie werkplaats - categorie mechanica

Uitrustingsprijs 2016 categorie 'Mechanica'

De Kap'SAM®, starter voor voertuigen 12V, behaalt de prijs Kwalificatie Werkplaats Uitrusting 2016 categorie 'Mechanica'

De Kap'SAM®, een intelligente high-performance starter. Bedoeld voor alle professionals uit de autoreparatie en de autodepannage; een radicale oplossing voor de meest voorkomende autopanne: een defecte batterij. Kap'SAM® wordt reeds aanbevolen door PSA en Renault.

SAM Outillage innoveert: KAP'SAM®, een intelligente high-performance starter

Bedoeld voor alle professionals uit de autoreparatie en de autodepannage; een radicale oplossing voor de meest voorkomende autopanne: een defecte batterij.

Kap'SAM® wordt reeds aanbevolen door PSA en Renault.

Meer info over onze starter voor voertuigen 12V zonder batterij

SAM Outillage biedt een aangepast antivalgamma aan voor werken op hoogte

De tools zijn voorzien van een clip waarmee ze kunnen vastgeklikt worden op een draagriem of op de band van een gereedschapsriem.
Ze zijn ook zorgvuldig bevestigd aan de operator, waardoor de veiligheid van de interventie verzekerd is en er geen tijd wordt verloren met het zoeken naar een gevallen tool. Op die manier wordt ook beschadiging van de omgeving vermeden, net als arbeidsongevallen. En tot slot verbetert dit de productiviteit.

Meer info over FME, het antivalgamma

SAM behaalt zilver bij de grote internationale prijzen van Innovation AUTOmobile 2013

Voor het eerst aan de wereld getoond op de beurs EQUIP AUTO 2013: PEA (Puissance & Energie Autonomes, autonome kracht en energie) wint zilver bij de grote internationale prijzen van Innovation AUTOmobile 2013.

SAM innoveert: PEA - Puissance & Energie Autonomes, autonome kracht en energie

Performant en mobiel zijn

PEA - Puissance & Energie Autonomes, autonome kracht en energie - heeft een grote impact op de reparaties in de werkplaats en op de pechverhelping onderweg en is het resultaat van heel wat onderzoek en een groot aantal patenten, waarvan één internationaal.
Door intern gebruik te maken van pneumatische energie is dit systeem autonoom en universeel; het past zich aan elk type tool aan (aanspannen, boren, vastnagelen, vastklinken, blazen).

Participatie in het bedrijf ELA Innovation

Participatie in het bedrijf ELA Innovation, Franse specialist inzake RFID en draadloze sensoren, gevestigd in Montpellier (Hérault). Dit bedrijf, dat sinds 2013 technische en financiële partner is van SAM Outillage, zorgt jaarlijks voor meer dan 50% groei.

Overname van de onderneming SOVA2i

SAM Outillage zet zijn expansiestrategie voort en maakt bekend dat het SOVA2i overneemt: producent van fijn industrieel plaatwerk, gespecialiseerd in het maken van meubilair voor de industrie en de laboratoria, gevestigd in Vendargues (Hérault).

Overname van de onderneming RODAC

RODAC: Nederlandse onderneming die pneumatische tools maakt en verdeelt, leader op de markten van de Benelux.

Overname van de onderneming PTS

Overname van de onderneming PTS: Parijse producent van pneumatisch gereedschap.

90 jaar het merk SAM

Niets zo goed als de 'Chaudron' om deze gebeurtenis en de waarden van een bedrijf uit Saint-Étienne te vieren.

In aanwezigheid van de burgemeester van Saint-Étienne, ex-spelers van voetbalclub Saint-Étienne, CASE-rugbyspelers, alle werknemers en bestuurders heeft SAM Outillage de 90e verjaardag van het merk SAM gevierd binnen de ommuring van het mythische stadion Geoffroy Guichard.

Lancering van de catalogus SF4

Je nieuwe gereedschapscatalogus

Lancering van de nieuwe catalogus SF4, beschikbaar in 4 talen, met 260 pagina's en gedrukt in 150.000 exemplaren bij de eerste uitgave. Deze catalogus is milieubewust en in verschillende vormen beschikbaar (papier, elektronisch, downloadbaar, bladerversie ...)

Trofee van Maatschappelijk Verantwoorde Onderneming 'Bougeons-nous'

SAM OUTILLAGE wordt bekroond met de Trofee van Maatschappelijk Verantwoorde Onderneming 'Bougeons-nous' in het theater MARIGNY in Parijs op 18 oktober 2010.

Het bedrijf is geëngageerd en plaatst bepaalde waarde bovenaan zijn prioriteitenlijst. Het past 'ethische' regels toe en ziet bijvoorbeeld af van delokalisatie naar het buitenland om het werk van zijn mensen in Frankrijk veilig te stellen; het kiest ervoor om seniors in de spotlights te zetten of principes van duurzame ontwikkeling te hanteren ...

Fragment van de website https://rmc.bfmtv.com/evenement/trophees-pme/entreprise-citoyenne-2010/

Het bedrijf organiseren volgens universum

Nieuwe lokalen voor een nieuwe organisatie

Inhuldiging van de nieuwe maatschappelijke zetel waarvan de werken 18 maanden eerder gestart zijn, met als principe: HET BEDRIJF ORGANISEREN VOLGENS UNIVERSUM, drie verdiepingen voor drie sectoren: productontwikkeling, klanten, services & support.

Lancering van de catalogus SF3

Deze catalogus bevestigt het prestigieuze imago van een merk dat al meer dan 80 jaar in dienst staat van de professionele eindgebruiker. Dit is de belangrijkste hefboom voor het vertrouwen van de industrie, de automobielsector en de beroepen van de secundaire bouwwerkzaamheden. Van dit document, opgesteld in 6 talen, worden meer dan 30.000 exemplaren verdeeld in 60 verschillende landen.

SAM en SETFORGE

Op 27 juni 2001 vraagt Michel BLANC, kleinzoon van de stichter, aan zijn aandeelhouders om de splitsing van Les Forges Stéphanoises uit te spreken, ten gunste van de filialen SAM en SETFORGE.

Oprichting van SAM HERRAMIENTAS IBERICA in Spanje

Oprichting van een filiaal in Madrid, Spanje, met Juan CARLOS ALVAREZ: SAM HERRAMIENTAS IBERICA.

6000 m² logistiek

Nieuwe lokalen voor een nieuwe organisatie

Bouw van een nieuw logistiek centrum van 6000 m² op 5,5 hectaren.

Inhuldiging van de SAM-vrachtwagen

op 29 juni 1990 in het stadion Geoffroy GUICHARD

Bouw van een nieuw logistiek centrum van 6000 m² op 5,5 hectaren.

Betreden van de secundaire markt

Les Forges Stéphanoises staan genoteerd op de secundaire markt.

Oprichting van SAM TOOLS BELGIUM

Olivier BLANC zal hier ervaring opdoen.

Vestiging in CHILI

SAM/LAURAVIA strijkt neer in Chili met de oprichting van ANDES-SAM onder de verantwoordelijkheid van Noël GUICHARD.

SAM stapt binnen in de wereld van de automobiel

SAM Outillage fusioneert met LAURAVIA, een onderneming gespecialiseerd in gereedschap voor de automobiel- en luchtvaartsector. LAURAVIA groepeert een uitgebreid gamma producten voor de autoreparatie.

Autosalon 1970

catalogus isoplastic

Lancering van de bekleding ISOPLASTIC SAM

Een bekleding die tegen alles bestand is. De ISOPLASTIC-bekleding is een thermoplastisch, onbreekbaar materiaal dat zich zo sterk aan metaal hecht dat het er niet meer van loskomt, ongeacht de geleverde inspanning om het eraf te halen.

SAM, een merk dat bekend staat om zijn producten

De nummer 1 van het gesmeed handgereedschap. SAM beschikt over heel wat patenten, waarvan 4 gezorgd hebben voor zijn geweldige reputatie:

De DYNASTOP®-sleutel
Pagina uit het Professioneel Tarief SAM Outillage van 1959

De CLICKLESS®-sleutel
Pagina uit het Professioneel Tarief SAM Outillage van 1959

De OTOBLOC®-tang
Pagina uit het Professioneel Tarief SAM Outillage van 1959

De VANATUB®-pijpsleutel
Pagina uit het Professioneel Tarief SAM Outillage van 1959

MANOUTIL en SAM

De smederijen voor de automobiel worden verplaatst naar Horme (42) en worden de onderneming SETFORGE.
De vestiging in Saint-Étienne gaat zich toeleggen op handgereedschap met het bedrijf SAM Outillage.

Na het Verdrag van Rome dat drie jaar eerder werd ondertekend en leidde tot de openstelling van de grenzen, wordt de Franse industrie zich bewust van de noodzaak om producten te exporteren.
Zo neemt Robert MARCEL, eigenaar van een groothandel in ijzerwaren, de geweldige beslissing om 8 van zijn belangrijkste leveranciers, waaronder SAM, te groeperen om zich samen op de externe markten te werpen en hij noemt deze organisatie MANOUTIL.
MANOUTIL blijft meer dan 30 jaar actief. SAM, de hoofdspeler van deze groepering van algemeen belang, gaat van 5 klanten naar 700 actieve exportklanten in meer dan 70 landen.

manoutil

Catalogus van 1953

Catalogus van 1953

Productpagina uit de catalogus van 1953

Saint-Étienne wordt gebombardeerd door de geallieerden

Om de communicatiewegen af te snijden ter voorbereiding van de landing in Normandië bombardeert de Amerikaanse luchtmacht heel wat steden in het zuidoosten en het centrum-oosten van Frankrijk: Lyon, Chambéry, Grenoble, Nice, maar ook Saint-Étienne waar 440 ton explosieven en brandbommen werden gedropt die zorgden voor zowat 100 doden en die hele wijken van de stad vernielden.
Tientallen ervan vallen op de vestiging van SAM Outillage.

Félicien BLANC zorgt ervoor dat het bedrijf de Tweede Wereldoorlog doorkomt en doet het bombardement op Saint-Étienne in 1944, met heel wat doden binnen het personeelsbestand, vergeten. Zijn secretaresse, Elise Gervais - verzetsstrijdster - werd opgepakt en gemarteld door de Gestapo.

Heropbouw van SAM Outillage

Publicatie van de eerste catalogus

De binnenkant van een moderne garage, uitgerust met SAM-STANDARD gereedschapshouders
Illustratie gepubliceerd in de eerste catalogus van 1933

De productpagina van de boutenschaar gepubliceerd
in de eerste catalogus van 1933

De productpagina van de VANATUB-sleutel gepubliceerd
in de eerste catalogus van 1933

Oprichting van het merk SAM

Direct bij het einde van de vijandelijkheden van de Eerste Wereldoorlog, die het leven kost aan zijn broer Edmond, beslist François Blanc een deel van de smederij te gebruiken voor de fabricatie van kwaliteitsvol handgereedschap. Hij was immers sterk onder de indruk van het gereedschap dat het Amerikaanse leger bij zich had toen het de geallieerden kwam helpen. Het was als eerbetoon aan de kwaliteit van dat gereedschap dat hij het merk SAM oprichtte, met een knipoog naar 'Uncle SAM'.

Het merk SAM wordt officieel ingediend.

Oprichting van Les Forges Stéphanoises

François Blanc, afkomstig uit de Haute-Loire, ging na zijn studies aan de Mijnschool meewerken aan de uitrol van de spoorwegen in de Balkan. Hij is met name belast met de aanleg van de lijn tussen Tirana en Skopje. Bij zijn terugkeer in Saint-Étienne sticht hij in 1906, met de financiële hulp van zijn schoonvader Claude Peyron, een industrieel van Chambon-Feugerolles, LES FORGES STEPHANOISES, op het industrieterrein van Le Marais in Saint-Étienne.

Atelier Blanc
Les Forges Stéphanoises
Ovens gepatenteerd voor cementering

Illustraties verschenen in het weekblad Le Monde illustré van 17 maart 1917

Als herinnering aan de eerste liefde van François Blanc wordt deze historische site van het bedrijf in het noorden afgeboord door de eerste Franse spoorlijn die vanaf 1827 Saint-Étienne verbond met Andrézieux.
Deze scheidt nagenoeg SAM van het stadion Geoffroy Guichard en de overblijfselen ervan zijn vandaag nog altijd zichtbaar!