SAM Outillage, familiebedrijf

SAM, fabrikant van professioneel handgereedschap sinds 1921

Stocktabel, ook ‘stille verkoper’ genoemd
voorgesteld in de eerste catalogus van 1933

In 1906 gaat mijningenieur François Blanc zich toeleggen op de smederij, geavanceerde technologie, wat uiteindelijk zal leiden tot de opstart van de automobielsector, met de oprichting van ‘Les Forges Stéphanoises’.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verstrekken de Verenigde Staten beslissende hulp aan Frankrijk en laten de Fransen kennismaken met hun materiaal waaronder gesmeed industrieel handgereedschap van hoogwaardige kwaliteit. Dit bestaat hoofdzakelijk uit aanspantools: sleutels, tangen, schroevendraaiers ... Kniptools: metaalsnijders, boutenscharen ...

Zodra de vrede hersteld is, vormt François Blanc een deel van zijn smederijen om voor de productie van ditzelfde industriële gereedschap en gebruikt hiervoor de naam SAM ... Zoals in ‘Uncle SAM’ van Amerika.

In de loop van de 20e eeuw gaat SAM zich verder ontwikkelen binnen de Groupe Forges Stéphanoises, met zelfs de oprichting van een eigen smederij in 1972, de opening van een dochteronderneming in de Benelux voor het noorden van Europa en eentje in Spanje voor het Iberische schiereiland in 1998. De vestiging van Saint-Étienne wordt vervolgens helemaal geherstructureerd, met aanzienlijke investeringen voor een nieuw logistiek centrum.

Als voltooiing van deze constante strategie voor autonomie vraagt algemeen directeur Michel BLANC, kleinzoon van de stichter, in 2001 aan zijn aandeelhouders om de splitsing van Les Forges Stéphanoises uit te spreken, ten gunste van de filialen SAM en SETFORGE.

SAM garandeert ook een klantenrelatie en klantentevredenheid op lange termijn: nabijheidsdiensten, een performante logistiek, een naverkoopdienst, opleidingen in situ, technische adviseurs die van klant naar klant gaan, een hotline, testlaboratoria ...

SAM, een sterk familieverhaal

Olivier BLANC

Na twee professionele ervaringen, enerzijds bij de groep Renault, op de communicatiedienst van de fabriek van Boulogne Billancourt en anderzijds bij de groep Sodexho voor de organisatie van de Olympische Spelen in 1992 in Barcelona, voegt Olivier BLANC, zoon van Michel BLANC en achterkleinzoon van François BLANC, zich bij de groep SAM in 1993. Hij levert zijn eerste wapenfeit in België, een van de meest concurrentiële landen van Europa, waar hij de verantwoordelijkheid van het filiaal op zich neemt. Olivier BLANC zet zijn carrière vervolgens verder en wordt verantwoordelijk voor de export (1997-2002), met de opening van een filiaal in Spanje (SAM Herramientas Iberica in 1998) en nadien voor de marketing.

In 2005 wordt hij commercieel directeur.
In 2008 krijgt hij de logistiek onder zijn vleugels. Dankzij die aanwezigheid van 20 jaar heeft hij een goed zicht op het bedrijf, is hij vertrouwd met de waarden ervan en kent hij alle parameters, zowel op menselijk, economisch als strategisch vlak.

Algemeen directeur van 2011 tot 2021 en dan 'Président' van SAM Outillage in januari 2022.

Frédéric CHAMPAVERE

Frédéric CHAMPAVERE, achterkleinzoon van de stichter François BLANC en al 20 jaar bestuurder van SAM, wordt in januari 2011 gedelegeerd algemeen directeur van SAM.

Na een internationale carrière van 35 jaar in de farmaceutische industrie, bij grote Amerikaanse groepen (Eli Lilly en Johnson&Johnson), een geslaagde ondernemerservaring (met een fondsenwerving van 100 miljoen euro met Weinberg Capital Partners voor Pharma-Omnium waarvan hij de stichter was) en een ervaring van twee jaar als Europees verantwoordelijke voor de Indiase groep Wockhardt, beslist Frédéric CHAMPAVERE om een nieuwe uitdaging aan te gaan, gesteund door zijn neef Olivier BLANC, ook al twintig jaar een 'Samist'.

Noël GUICHARD

Noël GUICHARD, van wie de grootvader ook gewerkt heeft in Les Forges Stéphanoises, 'bij BLANC', vervoegt de rangen van SAM aan het begin van de jaren 1960. Hij begint zijn carrière in de smederij en neemt vervolgens de hele productie voor zijn rekening. Na zijn Chileense ervaring en zijn 'smederij-ambachtsreis' doorheen Frankrijk vertrouwt Michel BLANC hem in de jaren 1990 ook de controle over de industriële en commerciële strategie van SAM toe en kan hij zich opnieuw concentreren op zijn fundamentals.

Noël GUICHARD is geen telg van de oprichtersfamilie maar vindt zich wel volledig terug in de bedrijfswaarden en volgt het spoor van zijn voorgangers, hij incarneert ze. Die waarden - Werk, Respect, Integriteit, Nabijheid, Inspanning en Engagement - vallen vandaag samen met deze van SAM. Ze vormen de sokkel waarop SAM van morgen steunt.

Michel BLANC

Als 'Centralien' (student van de ingenieursopleiding in Parijs) neemt Michel BLANC in 1972 het voorzitterschap van Les Forges Stéphanoises over. Hij zet het beleid van zijn voorganger door voor wat betreft de scheiding van de industriële tools van de twee activiteitstakken: enerzijds het handgereedschap en anderzijds de smederij en het stansen.

En zo vestigt SAM zich alleen op de historische site van Saint-Étienne, waar het zijn uitbreiding voortzet met de opeenvolgende overnames van andere terreinen.

Pierre BLANC

Pierre Blanc, zoon van een medestudent van François BLANC aan de Mijnschool, was ook mijningenieur. Hij trouwt met de dochter van François BLANC, Lucette, en zijn zus Suzanne met de zoon André! Dit dubbele huwelijk BLANC-BLANC verbindt de twee takken van de oprichtersfamilie, die ook vandaag nog steeds referentieaandeelhouders zijn van SAM.

Pierre BLANC komt bij het bedrijf in de jaren 1930 en wordt er in 1961 voorzitter van.

De energieke en gepassioneerde Pierre BLANC ontwikkelt zowel de takken Smederij en Stansen als Handgereedschap en dit intern en door externe groei. Hij staat aan de oorsprong van de toenadering tot LAURAVIA, de internationale ontplooiing van het merk SAM en ook de geografische scheiding van de activiteiten.

Ook hij leidt zijn neef (zelfs dubbele neef!) Michel, de zoon van André en Suzanne, op. Michel zal hem in 1972 opvolgen nadat hij sterft door een ongeval.

Félicien BLANC

Als François in 1927 sterft, wordt zijn andere broer, Félicien BLANC, directeur van het bedrijf. Onder zijn voorzitterschap wordt SAM het toonaangevende merk voor professioneel gereedschap.

Zijn inbreng in de werkplaatsen is memorabel en heeft lange tijd sporen nagelaten op het vlak van discipline bij het beheer van de flows en de kwaliteit van de producten.

Hij leidt zijn neef, Pierre Blanc, op die hem in 1961 opvolgt.

François BLANC

François BLANC was visionair en geëngageerd. Hij heeft heel wat artikelen geschreven om zijn bijdrage te leveren aan de problematieken waarmee Frankrijk aldus werd geconfronteerd en hij ging geregeld langs bij politici en andere invloedrijke personen, gaande van Briand tot Millerand, Doumer, Lyautey ...